Przy jakich abo ten S4 jest za 1,23zl. Patrzac po kwocie to jakas biznesowa oferta.
Umowę na firmę mam od 2011.04 - abo przy którym mam ten S4 za 1,23zł brutto to w Progresja 79 w Plusie (Przy e-fakturze -10 zł netto) czyli: 79-10=69 zł netto.
Pojawił mi się u mnie problem z telefonami odkąd zakupiłem dla siebie i żony Alphe.
Wcześniej mieliśmy SIII mini i tam była karta SIm starego typu ta duża, w Alpha jest nanoSim, i na taką sobie w Orange wymieniliśmy.
Problem pojawił się z połączeniami. Często zdarza się tak, że nie potrafi się do mnie dodzwonić jakaś osoba, a w słuchawce słyszy że telefon poza zasięgiem, a dzwoniąc za chwilę normalnie się dodzwania, a telefon leżał w tym samym miejscu.
I tak samo jest w telefonie moim jak i od żony, często ktoś nie potrafi się do nas dodzwonić (średnio raz na dzień taka sytuacja się zdarza).
Gdzie może leżeć problem, bo sa dwie możliwości telefon lub karta sim. Przełożyłem sobie kiedyś na dzień do innego telefonu moją kartę (z adapterem na zwykłą wielkość) i problem się nie pojawiał (ale trwało to może 24h a nie problem czasami potrafi na kilka dni :ucichnąć") czyli obstawiać można że telefon jest winien.
Jeszcze niebawem wybiorę się do orange aby mi wymienili kartę i wtedy będę w 100% pewny że to telefon powinienem reklamować, a to gorsza sprawa.
Macie może jakiś inny pomysł?
Dzwoniłem na orange na infolinie, ale zresetowali jakieś ustawienia, ale to nie pomogło.
Nie jest mi na rękę łazić z starym telefon tydzień, aby sprawdzić czy to wina tel, czy karty sim.
Jeżeli zakupiłem telefon osobno nie u operatora (w moim przypadku w Saturnie, to jak teraz wygląda reklamacja, do Samsunga telefon wysyłam ?
Maicroft, tak ale 2,1 GB - ale mnie interesuje netto - 19% (koszty) z abo. czyli ~ 56zł
W sumie mam tel za 1 zł i jak mnie wkurzy to sprzedam i wezmę jakiś inny....
Baterie nie są obejmowane żadnymi gwarancjami producenta. Smutne, ale prawdziwe.
Złe użytkowanie baterii, złe jej sformatowanie i pozostawianie na noc na ładowarce może zabić każdą baterię po kilku cyklach ładowania.
Wysłanie na gwarancję będzie skutkowało wyzerowaniem całego telefonu, może przeflashowanie i odesłanie do klienta z notą. Przy upieraniu się, że bateria słabo trzyma gwarant napisze, że jest to z winy użytkownika i oleje sprawę.
Mając Androida zwróćcie czasem uwagę na wykresy ładowania się baterii. Przy całonocnym cyklu ładowania pojawia nam się wykres "piramidalny". Bateria ładowana jest do 100% po czym spada napięcie do 90-95 % w zależności od telefonu i ponownie ładowana. Po całej jednej nocy takich cykli może być kilkadziesiąt a bateria zaczyna puchnąć. Wtedy jest do wyrzucenia.
Każdą baterię po naładowaniu należy odłączyć od ładowarki.
Do tego dodam, że średnia żywotność baterii wynosi ok 12 miesięcy. W przypadku nowoczesnych smartfonów z dużymi wyświetlaczami, obciążanymi połączeniami bezprzewodowymi żywotność spada do czterech-sześciu miesięcy.
Miodowy, skąd ty czerpiesz tą "wiedzę" na temat baterii?
Po pierwsze, baterii się nie formatuje, tylko formuje,
Po drugie nowoczesne baterie litowo-jonowe nie wymagają takich zabiegów ponieważ nie posiadają efektu pamięci,
Po trzecie baterie litowo-jonowe nie lubią być rozładowywane do zera, a uwielbiają być doładowywane,
Po czwarte, nic złego nie dzieje się z baterią pozostawioną na noc do ładowania,
Po piąte, z tą żywotnością baterii pojechałeś już na maksa
[ Dodano: Czw 15 Sty, 15 20:32 ]
Zamieszczone przez Evil
Pojawił mi się u mnie problem z telefonami odkąd zakupiłem dla siebie i żony Alphe.
Wcześniej mieliśmy SIII mini i tam była karta SIm starego typu ta duża, w Alpha jest nanoSim, i na taką sobie w Orange wymieniliśmy.
Problem pojawił się z połączeniami. Często zdarza się tak, że nie potrafi się do mnie dodzwonić jakaś osoba, a w słuchawce słyszy że telefon poza zasięgiem, a dzwoniąc za chwilę normalnie się dodzwania, a telefon leżał w tym samym miejscu.
I tak samo jest w telefonie moim jak i od żony, często ktoś nie potrafi się do nas dodzwonić (średnio raz na dzień taka sytuacja się zdarza).
Gdzie może leżeć problem, bo sa dwie możliwości telefon lub karta sim. Przełożyłem sobie kiedyś na dzień do innego telefonu moją kartę (z adapterem na zwykłą wielkość) i problem się nie pojawiał (ale trwało to może 24h a nie problem czasami potrafi na kilka dni :ucichnąć") czyli obstawiać można że telefon jest winien.
Jeszcze niebawem wybiorę się do orange aby mi wymienili kartę i wtedy będę w 100% pewny że to telefon powinienem reklamować, a to gorsza sprawa.
Dzwoniłem na orange na infolinie, ale zresetowali jakieś ustawienia, ale to nie pomogło.
Nie jest mi na rękę łazić z starym telefon tydzień, aby sprawdzić czy to wina tel, czy karty sim.
Jeżeli zakupiłem telefon osobno nie u operatora (w moim przypadku w Saturnie, to jak teraz wygląda reklamacja, do Samsunga telefon wysyłam ?
Oddajesz słuchawkę do Saturna, a oni wysyłają do ASO. Jeżeli nie dawno kupiłeś, to możesz z nimi negocjować wymianę, ale musisz trafić na spoko gościa.
Na twoim miejscu przed oddaniem do serwisu zrobiłbym factory reset. Czasami najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze
2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Na 100% wina telefonu. Miałem identyczne przypadku na różnych telefonach z androidem, bez względu na producenta czy model.
Miodowy, skąd ty czerpiesz tą "wiedzę" na temat baterii?
Po pierwsze, baterii się nie formatuje, tylko formuje,
Po drugie nowoczesne baterie litowo-jonowe nie wymagają takich zabiegów ponieważ nie posiadają efektu pamięci,
Po trzecie baterie litowo-jonowe nie lubią być rozładowywane do zera, a uwielbiają być doładowywane,
Po czwarte, nic złego nie dzieje się z baterią pozostawioną na noc do ładowania,
Po piąte, z tą żywotnością baterii pojechałeś już na maksa
Wiedzę na temat elektroniki czerpię z autopsji. Ukończyłem kiedyś technikum elektroniczne i nawet jakieś studia w tym kierunku. A od 15 lat prowadzę z dużym powodzeniem serwis elektroniki. Dzisiaj głównie GSM.
Formatuje (formuje) obojętnie jak to nazwiesz KAŻDĄ baterię. Przeczytaj chociaż sobie jakąkolwiek instrukcję obsługi nawet strzyżarki do włosów czy zestawu słuchawkowego na BT. Będą tam zawarte wskazówki do uruchomienia urządzenia oraz jak ładować baterię przez pierwszych kilka cykli.
Niestety 99% z nas nie czyta instrukcji obsługi nawet pralki automatycznej już nie mówiąc o instrukcjach obsługi naszych samochodów, bo każdy wychodzi z założenia, że wie co ma robić..
Bzdurą całkowitą jest, jeśli uważasz, że bat Li-Ion czy nawet polimerowe LUBIĄ być doładowywane. Polimery czy alkoholowe różnią się tym, że nie mają efektu pamięci i mają zachowaną większą ilość cykli doładowujących. W sensie mają dłuższą żywotność od pozostałych.
I po Twoje czwarte...
Baterii sprzedaję na setki. Setki razy widziałem popuchnięte baterie litowo jonowe do tego stopnia, że rozsadzały swoje obudowy tak bardzo, że te wywalały obudowy swoich telefonów, łamały klapki od baterii, a nawet kilka razy widziałem połamane przez takie spuchnięte bateryjki płyty główne - takich ciśnień dostają naprężenia obudów telefonów powodowane właśnie przez popuchnięte baterie. Sam załatwiłem w ten sposób kilka, zostawiając stare, często kilkuletnie bateryjki na noc do ładowania, jak szedłem do domu, żeby klientowi się naładował telefon.. Dopiero później po czasie dowiedziałem się, czemu tak się dzieje...
Po takich cyklach bateria jest ubita i do wyrzucenia.
I nie ma tu reguły producenta. Najwięcej widuję spuchniętych baterii produkcji Samsunga i Nokii. Ale tak samo widziałem wszelkich innych producentów włącznie z Iphonowskimi bateriami.
Po Twoje piąte.. z żywotnością baterii...
Kolego zdaj sobie sprawę, że odkąd wprowadzono do elektroniki prawa Ohma, elektronika rządzi się po dziś dzień TYMI SAMYMI prawami. Bez względu czy jest to bateria do telefonu czy akumulator do TIR-a.
Dotyczy to i pojemności, wielkości obudowy, prądu ładowania, użytkowania i ŻYWOTNOŚCI.
Nawet najlepsze akumulatory do samochodów mają określoną żywotność. I jak zostawisz np stare aku na noc do ładowania to Ci się elektrolit zagotuje...
Zamieszczone przez Evil
Tak. Raczej wyślij sam. Możesz iść do Saturna i zapytać o kwestię reklamacyjną. Jeżeli wezmą - to dobrze. Jak nie - wysyłasz sam.
Zadzwoń wpierw na infolinię Samsunga. Być może sami pod wskazany adres na własny koszt przyślą kuriera.
Niestety w 99% zazwyczaj zaczynają od zwykłego przeprogramowania telefonu na nowo.
Dopiero później wymieniają na inny.
Jednak dodam, że ja osobiście chwalę sobie serwis Samsunga, podobnie jak SONY. Reszta wymaga wiele wiele do życzenia.
It's nice to be important but more important is to be nice
Nie wiem czy zauważyłeś, ale od czasu sformułowania prawa Ohma, świat się trochę zmienił. Nowe technologie, nowe materiały, wynalazki. Postęp, który akurat w dziedzinie elektroniki jest piorunujący.
Pokaż mi instrukcje nowoczesnego telefonu, gdzie jest napisane, że baterię należy formować, należy ją zawsze rozładować i nie można jej doładowywać!
Od 1,5 roku codziennie wieczorem wpinam ładowarkę do Samsunga S4 i odłączam rano.Nic mi nie spuchło,nie rozsadziło.
To samo robiłem w S1,S2 i S3.
Jeśli będzie S6,to tak samo będzie traktowany.
Szanowni koledzy.. Nie chcę się z Wami wykłócać kto ma więcej racji.. Ale pozwólcie, że odniosę się do Waszych komentarzy..
Zamieszczone przez czto
Nie wiem czy zauważyłeś, ale od czasu sformułowania prawa Ohma, świat się trochę zmienił. Nowe technologie, nowe materiały, wynalazki. Postęp, który akurat w dziedzinie elektroniki jest piorunujący.
Pokaż mi instrukcje nowoczesnego telefonu, gdzie jest napisane, że baterię należy formować, należy ją zawsze rozładować i nie można jej doładowywać!
Kolego nie myl postępu technologicznego z prawami fizyki. Każda jedna elektronika, mimo cyfryzacji i miniaturyzacji nadal oparta jest na tych samych prawach i zawsze będzie..
Co do instrukcji. Twierdzę, że w każdej napisane są warunki użytkowania. Jeżeli chcesz podważyć moje słowa - przejrzyj sam kilka instrukcji do telefonów czy innych urządzeń zawierających baterie akumulatorowe. Dopiero jeśli nigdzie nie znajdziesz warunków użytkowania - napisz.
Zamieszczone przez JanuszSz
Od 1,5 roku codziennie wieczorem wpinam ładowarkę do Samsunga S4 i odłączam rano.Nic mi nie spuchło,nie rozsadziło.
To samo robiłem w S1,S2 i S3.
Jeśli będzie S6,to tak samo będzie traktowany.
Janusz.. Masz 59 lat. Chylę czoła przed takim wiekiem i mam ogromny szacunek do osób ode mnie starszych i bardziej doświadczonych..
Ale to co napisałeś..
Po pierwsze jeżeli ładujesz baterię codziennie - to znaczy, że masz je poubijane. Bateria w każdym z przytoczonych smartfonów powinna wytrzymywać Ci 48-72 godziny. A nie 12-18.
Do tego od samego początku stwierdzam, że żywotność baterii jest określana na 12 miesięcy. Czasem mniej czasem więcej. Dopiero po tym czasie baterie zaczynają tracić swoje właściwości i z czasem puchnąć.
Czytając o Twoich zmianach telefonów śmiem twierdzić, że żaden z tych nie wytrzymał u Ciebie dłużej niż półtorej roku. Masz i miałeś pełne prawo nie zauważyć zjawiska o którym pisałem wcześniej.
Przyszłościowo, jak będziesz wchodził w S6 zobacz w specyfikacji technicznej, na ile producent przewiduje czas czuwania telefonu. Sądzę, że będzie to w okolicach 100 godzin i więcej - czyli minimum 4 dni. Przy użytkowaniu będzie to oczywiście mniejszy czas, ale absolutnie nie powinien być on aż taki krótki.
Ja na co dzień katuję akurat dzisiaj produkt applowski. Wiszę prawie na słuchawce, non stop korzystam z zasobów sieci bezprzewodowych, non stop coś przy nim robie. Ale nawet taki mój telefon wytrzymuje mi przynajmniej 2 dni od ładowania do ładowania. Dodam, że jak w piątek wieczorem telefon już mi się uspokaja i kładę go na półkę, tak do poniedziałku przy sporadycznym weekendowym użytkowaniu nie rozładuje mi się więcej jak o 30-40%.
Zamieszczone przez ruwado
jeśli idzie o smartfony, to nawet zalecane jest częste doładowywanie, a źle robi rozładowanie do końca... chyba
Nigdzie nie będzie zalecane. Jest dozwolone ale nie zlecane.
Rozładowanie się do końca baterii niestety faktycznie nie jest dobre da wielu smartfonów czy tak samo tabletów opartych np na Androidzie.
Niestety systemy są tak zasobnożerne, że praca "w tle" nawet przy rozładowanej baterii będzie skutkowała jej nadmiernym wyładowaniem, często poniżej progu możliwości prądowych ładowania jej przez telefon.
Do mnie niemal codziennie trafiają ludzie z takimi zjawiskami. Zwyczajnie wyciągm baterię, pobudzam ją na swoim zasilaczu serwisowym, po czym telefon czy tablet już zaczyna normalnie oczywiście ładować i naturalnie staram się instruować właściciela urządzenia o tym co się stało. Że to w zasadzie żadna awaria..
Koledzy ja w swoich ocenach nie mówię czegoś, że mi się tak wydaje.
Ja po prostu mówię jak jest.
Miodowy, masz duży problem ze zrozumieniem tekstu czytanego, dlatego jakakolwiek polemika z tobą zaczyna być irytująca.
Tylko nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo możesz komuś krzywdę zrobić.
miodowy, Chyba sobie żartujesz,że bateria w smartfonie Samsunga , mocno eksploatowanym
wytrzyma 2 dni.Sama nakładka TW Samsunga zużywa spore ilości energii,ale mnie się podoba i nie będę instalował czystego Androida ,żeby zaoszczędzić na baterii.Nie wspomnę o modowanym kernelu,modowanym romie.A w wolnej chwili lubię zapodać jakąś gierkę na rozluźnienie. Dodam jeszcze cały dzień sieć komórkowa,albo wi-fi,kilkadziesiąt maili i rozmów i wieczorem telefon woła papu.
Ponadto,jeśli bateria się wyeksploatuje nadmiernie i nie będzie wytrzymywać całego dnia,to sobie po prostu kupię nową. Zapytałem kilku kolegów na forum android.com i wszyscy mają tak samo,nikt nie słyszał o baterii rozdętej na skutek długotrwałego ładowania.Oczywiście,mowa jest o oryginalnych bateriach,a nie jakichś super hiper wynalazkach.
A wiek w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia.To,że mam prawie 60 lat nie oznacza,że pozostaję w tyle za postępem technologicznym.
,nikt nie słyszał o baterii rozdętej na skutek długotrwałego ładowania.Oczywiście,mowa jest o oryginalnych bateriach,a nie jakichś super hiper wynalazkach.
Janusz obiecuję, że przy najbliższej okazji zrobię zdjęcia takiej baterii jak tylko będę miał taką na biurku. Problem opisany w dużej mierze u mnie w serwisie dotyczy baterii Samsunga. Oryginalnych.
Co do Twojego Samsunga, masz rację.. Przy takiej eksploatacji nie znajdziesz bateryjki, żeby Ci trzymała dłużej. Osobiście też nie jestem za oryginalnymi, nawet nie obrandowanymi oprogramowaniami, ale to inny temat.
Zwracam honor i Tobie i koledze czto..
:thank: :bow
Jeżeli uraziłem Was czymkolwiek - przepraszam. Nie miałem i nie mam takiego zamiaru.
Dzięki za info. W międzyczasie dzwoniłem do samsunga, wymieniłem karte nanosim i nie pomogło. Dalej są jakies problemy, ale chyba już nie tak częste. Najgorsze jest to że mój problem trzeba monitorować kilka dni aby jakieś wnioski wyciągnąć.
dzięki za porady
Czy ktoś może pomóc w wyborze BlackBerry?
Ceny modeli sprzed kilku lat są teraz normalne (pomiędzy 350 a 600zł), więc rozważam zakup, ale nie wiem, którego? 9900, 9780, 9790, 9320...??
Jestem na bakier z nowymi technologiami w telefonii (obecnie posiadam Nokię E51), ale proszę, aby mi nie mówić, że to są już stare graty i mam zainwestować w coś nowszego, ponieważ do moich zastosowań w zupełności wystarczy.
Kilka kryteriów, które powinien spełniać telefon, to:
- klawiatura - nienawidzę telefonów dotykowych
- możliwość w miarę swobodnego przeglądania internetu - odbieranie poczty, portale a'la wp.pl, jakieś fora...
- wysyłanie i odbieranie SMSów
- dzwonienie
...i tyle.
Nie wymagam od telefonu fajerwerków... Nie musi liczyć, ile kalorii spalam idąc do pracy, nie musi umożliwiać oglądania filmów, nie muszę na nim grać w najnowsze gry.
Najzwyklejsze użytkowanie, a ponieważ nie kręci mnie noszenie 10. calowych telewizorów w kieszeni ani posiadanie najnowszych modeli, które i tak za 3 miesiące będą starociami, to ważna jest też kwota.
Nie chcę dać za telefon więcej niż 600zł.
Mało miałem do czynienia z Blackberry, ale ostatnio dorwałem do ręki model bodajże 9320 i muszę przyznać, że przypadł mi do gustu. Niestety, nie sprawdziłem go w użytkowaniu internetu.
Czytałem również, że baterie nie są mocną stroną BB, a przyznam, że nie chciałbym też codziennie ładować telefonu, bo mnie szlag trafi.
Oczywiście, jeśli ktoś zna jakieś alternatywy dla BlackBerry to też chętnie poznam.
Wczoraj macałem po kolei wszystkie wyższe modele Sonego: Z1, Z2, Z3, T3 - niestety wszystkie mają przypadłość którą znałem tylko z najtańszych tabletów - pływanie ekranu pod naciskiem. Jednak mała grubość nie idzie w Sonym w parze z odpowiednią sztywnością. Spokojnie model wykonany ze szkła można zgiąć po przekątnej. Strach się bać co się może stać w kieszeni spodni podczas jakich wygibasów typu kucanie itp... Inna sprawa że plastikowe szajsungi pod naciskiem wprawdzie zaskrzypieć lubią, ale na ekranie nie pojawiają się żadne plamy ...
A ja się zastanawiam nad iphone 5s lub 6. Kończy mi się umowa w TM. Nie wiem czy podołam po przejściu z androida :szeroki_usmiech
"Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
----------------------------------------------------
Miał może ktoś z was Xperie E3? Jak się sprawował?
Jak wypada w porównaniu z Galaxy Trend Plus (S7580)? Na dniach będę miał oba telefony w domu. Jeden z nich będę chciał sprzedać, a drugi sobie zostawić Ma już takiego firmowego trenda i kusi mnie zostawić sobie tą Xperie, ale jakoś nigdy nie odpowiadało mi menu w telefonach Sony. Pozostaje zatem jeszcze sprzedaż obu telefonów i zakup jednego, a porządniejszego
Komentarz